Folkmusikcafé: Lena Willemark & Malin Foxdal

Gammalt och nytt, experimentellt och djupt rotat! 

Lena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken
och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon efter åren på Musikhögskolan i Stockholm, på egen hand eller i samarbete med andra, ständigt fortsatt att utvidga. Med åren har Willemark alltmer kommit att framstå som en av Nordens mest mångsidiga artister – mycket för sin unika förmåga att forma olikheter till en odelbar helhet. Färden och utforskandet av musiken fortsätter med oförminskad kraft, men folkmusiken är och förblir hennes vandringsstav.

Willemark har som sångerska och spelman arbetat tillsammans med en rad musiker i olika genrer, här kan nämnas bl.a. Frifot, Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Anders Jormin, Ale Möller, Marilyn Mazur, Kirsten Bråten Berg, Det Norske Kammerorkester, Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. En annan del av sitt skapande utgör komponerandet – hon har i alla olika konstellationer under åren komponerat och arrangerat en mängd musik.

Willemark har dessutom tagit emot en rad utmärkelser, däribland fyra Grammisar, varit nominerad till Nordiska rådets musikpris, är ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien samt riksspelman på både fiol och härjedalspipa.

Malin Foxdal har beskrivits som ”folkmusikens Monica Zetterlund”. Hennes säregna blandning av svensk folkmusik och visa med influenser från amerikansk folkmusik och blues har vunnit både publikens och kritikernas hjärtan.

En gränslös sångerska, med maximalt sceniskt uttryck. Personlig och inlevelsefull, med allt från folkmusik och visor till konstmusik och berättarteater på repertoaren har hon trollbundit publik i hela landet såväl som Europa, USA och Asien.

Hon har genom åren samarbetat med bl a Peter Carlsson & Blå Grodorna, Lena Willemark, Sofia Karlsson, Bengan Jansson & Kalle Moraeus, Mikael Samuelsson, listan kan göras lång… Just nu är Malin aktuell med musikteaterföreställningen Brorslotten och nystartade vokalgrupen Kvarteret.

Nu kommer de till Falun båda två för en vokal helkväll!

Lena & Malin möttes för första gången för snart tjugo år sedan på en konsert med Frifot. Då satt Malin i publiken – en hänförd tonåring som efter konserten förklarade sin kärlek till Lena.

Sedan dess har de haft kontakt, först var Malin Lenas elev men är numera vän och kollega. För första gången gör de en hel konsert tillsammans, helt a capella, där rösterna får mötas och bära varandra.

Kvällens program:
18.00–19.00 Kortkurs i balladdans/långdans med Lissman Gunnar Turesson – alla välkomna!
18.30 Baren öppnar med matig vegetarisk soppa, bröd, kaffe, bullar, öl, vin ja, allt du behöver för en bra start på kvällen!
19.30–20.30 Konsert – Lena Willemark & Malin Foxdal
20.40–23.30 Dansa eller lyssna till trall: Kårebockens trallarlag, Lena & Malin med Alf Tangnäs och Kvarteret, viskursen vid Malungs folkhögskola samt Konservatoriefolk.

Hela kvällen: jam, mingel och bar! Ta med ditt instrument!

Inträde: 170 kr, medlem 120 – studenter halva priset

Datum/Tid
Datum - 29 apr 2016
18:00 - 23:30

Plats
Lustgården, First Hotel Grand

Kategori