Folkmusikcafé: LISAS Lisa Långbacka & Lisa Rydberg

Berörande djup och fjäderlätt sinnlighet.

 

Duon Lisa Rydberg och Lisa Långbacka släpper nytt album Etiam – och ger sig ut på turné!

 

 

Foto: Miki Anagrus

 

 

Upplev LISAS musikaliska samtal där ”två instrument blir ett och en person blir två i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet”. Manifestjuryns motivering till priset Årets folk 2018.

Den första skivan Fiddle and Accordeon Conversations hyllades av kritikerna med bl.a. 5/5 i DN och tilldelades Manifestpriset. Den utsågs även till ett av århundradets viktigaste folkmusik-album i tidningen LIRA. Uppföljaren Etiam har långsamt och nyfiket fått växa fram vilket resulterat i nya kompositioner som flätar samman folkmusik, barock, tango och nutida konstmusik.

Lisa Långbacka och Lisa Rydberg är båda utbildade vid Kungliga Musikhögskolan och två av Sveriges mest eftertraktade folkmusiker. De har synts och hörts inom pop, jazz, barockmusik och på teater. Duon bildades 2011 och  har samarbetat med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och norska stråkorkestern Trondheimsolistene. LISAS har turnerat i Europa och USA och har spelat vid flera stora tillställningar och tilldelats flera priser.

Lisa Rydberg – barockviolinist och Riksspelman – är den första någonsin som studerat kombinationen klassiskt och folkmusik på Musikhögskolan. Hon kan höras i hyllade konstellationer som duon Bach på svenska och folkmusikgruppen Jul i folkton. Lisa Rydberg har givit ut sex skivor i eget namn. Hon har komponerat musik till egna och andras projekt, bland annat skrivit stråkarrangemang till en rad pop-album. Hon har medverkat på skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och hon har även erhållit Pekkos Gustafs medalj samt Diplom på barockviolin.

Lisa Långbacka – accordeon – rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon har blivit utsedd till Årets Dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och har turnerat med artister som Tomas Ledin, Cullbergbaletten och Musica Vitae. År 2017 var hon musikproducent för Nobelbanketten där hon även medverkade som musiker och kompositör. Året därpå erhöll hon STIMS pris Årets kompositör vid Folk- och Världsmusikgalan. På uppdrag av Sveriges Radio P2 skrev hon 2019 verket Transformationer för, piano stråkkvartett och accordeon.

NU kommer de till Falun och ger konsert, men spelar även till dans! Ett unikt tillfälle!

Kvällens upplägg:

17.30 Restaurangen Gott & Reco öppnar, är öppen hela kvällen med mat och dryck!

18-19 Barnworkshop: Vi skapar och spelar en folklåt, med Anders Ågren. Välkomna alla barn från 4 år! Gratis!

18-19 Kortkurs i sång med Maria Ähdel: Västerdalstema!

19.30 – 20.30 Konsert med Lisa Långbacka & Lisa Rydberg.

20.45 – 23.00 Dansa eller lyssna till: Konservatoriefolk, LISAS samt Elvings kapell. Jamma med andra spelsugna.

Inträde: 200 kr, medlem 150 kr – studenter halva priset. Endast swish, inget förköp.

Tillgänglighet: Kulturhusets konsertlokal Klubbscenen ligger i bottenplanet. Inga trösklar eller trappor inomhus, lätt sluttande golv i förbindelsekorridoren mellan entrén och klubbscenen. All musik, sång och tal är ljudförstärkt via PA/högtalare. Hörslinga saknas.

Datum/Tid
Datum - 24 feb 2023
17:30 - 23:00

Plats
Kulturhuset tio14

Kategori