Folkmusikcafé: NID

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenomenal treklang

Det som förde NID samman var en längtan efter att djupdyka i melodispelet – och hur man får tre helt olika instrument att låta som ett. På deras repertoar finns svensk, norsk och en del amerikansk folkmusik vid sidan av många egna kompositioner, främst av gruppens fiolspelare Mia Marin. Med fokus på melodin låter NID sin musik ta sats och landa i arrangemang som ömsom växlar mellan tätt stämspel, luftiga improvisationer och ett elastiskt, unisont melodispel. Lika fantastiskt att beskåda som att lyssna till!

Hanna Wiskari Griffiths, sopransaxofon. Hon tar sats i den svenska låtspelstraditionen, med ett hjärta som klappar lite extra för musiken från sina hemtrakter i Bohuslän, och ger sig ut i musikaliska projekt som rymmer såväl tradition som improvisation. Redan som tioåring fann hon saxofonen och i tonåren förälskade hon sig i folkmusiken. Hanna är verksam som folkmusiker och pedagog i en mängd olika sammanhang, både i Sverige och internationellt.

Petter Berndalen, slagverk. Det började med hårdrockstrummor och blåsor i händerna. Något år senare bakom trumsetet tog jazzmusiken över. Men den svenska folkmusiken, som Petter hört sedan barnsben, tog över – trumsetet monterades ner och alternativa spelsätt började undersökas. 20 år senare tog Petter 2008 som första person i världen masterexamen i svenskt folkmusikslagverk vid Musikhögskolan.

Mia Marin, 5-strängad fiol. Ett tag var det pianot och jazzen som lockade mest, ett tag var det sången, men fiolen vann i det långa loppet. Folkmusiken har funnits med hela tiden. Först via hennes far som är spelman, och senare via inspiratörer som Mats Berglund, Ellika Frisell, Mikael Marin och Sven Ahlbäck. Förutom sin värmländska och norska repertoar har Mia även fördjupat sig i musik från Uppland och Gästrikland. Och i att komponera och arrangera musik.

Kvällens program:
18.00 – 19.00 Kortkurs: Lär dig dansa vals med Magnus Samuelsson
19.30 – 20.30 Konsert – NID
20.40 – 23.30 Dansa eller lyssna till spelmän:Trio med Åke Wänn, Britta Börjes och Anders Engström, NID samt Konservatoriefolk.

Hela kvällen: jam, mingel och bar! Ta med ditt instrument!

Inträde: 170 kr, medlem 120 – studenter halva priset

 

Datum/Tid
Datum - 27 nov 2015
18:00 - 23:30

Plats
Lustgården, First Hotel Grand

Kategori Inga Kategorier