Folkmusikcafé: TRILLER

Kvartetten som sätter dansgolvet i gungning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        

TRILLER är ett av Sveriges mest dansanta folkmusikband. Med sin runda klang och svängiga, gungande groove har gruppen satt otaliga dansgolv i rörelse. Kvartettens innerliga musik uppstår inte minst via den originella sättningen klarinett, munspel, fiol, slagverk och gitarr. I klangerna finns vemod och ålderdomlighet – och samtidigt nyskapande och nyfikenhet, alltid med melodin i fokus. Tillsammans förmedlar Triller stämning, värme och spelglädje.

Medlemmarna har olika bakgrund men strävar efter att låta den svenska folkmusiken andas och utvecklas. Låtar ur gamla notböcker från 1700-talet ges nytt liv, sida vid sida med egna kompositioner.

Pontus Estling – klarinett & munspel. Multiinstrumentalist, riksspelman och en av Sveriges främsta folkmusiker på klarinett. Han hanterar instrumentet på ett unikt sätt, jämfört med den klarinettmusik man kanske är van att höra. Pontus är bärare av den västgötska och uppländska spelmanstraditionen på klarinett, de landskap där instrumentet haft sitt starkaste fäste. Han är en förebild för många unga klarinettspelmän och undervisar på Musikhögskolan, Bollnäs folkhögskola samt har kurser på Eric Sahlström-Institutet i Tobo. Sedan 2009 är han anställd som musiker och arrangör i Arméns Musikkår.

Erik Ronström – gitarr. Erik har sin bas i den gotländska folkmusiken, men repertoaren är inte begränsad till gotlandslåtar. Folkmusik från övriga Sverige, Östeuropa eller Irland låter alla lika självklara i Eriks klingande gitarrspel. Hans lyhördhet och följsamhet har gjort honom till en efterfrågad ackompanjatör, både till sångare och instrumentalister i olika genrer.

Sheshti Johansson – fiol. Sheshti är en uppskattad solospelman – i synnerhet till dans – och framför sin repertoar med energi och eldighet. Hon är riksspelman inom närkingsk musiktradition, men trollar också med låtar från Norden och Östeuropa. Shesti är även en anlitad teatermusiker och skicklig kompositör, vars musik har en given plats i Triller.

Jens Linell – slagverk. Jens är ständigt på jakt efter nya ljud och vinklar. Han har ett brinnande intresse för folkmusiken i Norden och vill föra fram slagverket som ett låtspelande soloinstrument. Hans eleganta och temperamentsfulla ackompanjemang plockar fram det bästa ur varje låt, därför är han en mycket uppskattad trumslagare. Jens är även drivande bakom Hagenfesten ArtFlow och banden SVER och Snakka San & SVER.

 

Kvällens program:
18.00–19.00 Kortkurs i dans: Kom och lär dig snurra i polska med danspedagog Magnus Samuelsson
18.30 Baren öppnar med matig vegetarisk soppa, bröd, kaffe, bullar, öl, vin ja, allt du behöver för en bra start på kvällen!
19.30–20.30 Konsert – TRILLER
20.40–23.30 Dansa eller lyssna till spelmän: Knapp Britta med Boda mollkapell, TRILLER samt Anna Ekborg årets Pål Olle stipendiat (”för djuplodande arbete med fiolspelet samt för hennes mogna, läckra och traditionsmedvetna spel”).

Hela kvällen: jam, mingel och bar! Ta med ditt instrument!

Inträde: 170 kr, medlem 120 – studenter halva priset

Datum/Tid
Datum - 26 aug 2016
18:00 - 23:30

Plats
Lustgården, First Hotel Grand

Kategori