Danskurs: Finnskogspols & Jössehärspolska

Välkommen till en dag fylld av värmlandstoner med drag av Norge!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders & Kari Underdal Holm inbjuder till danskurs för alla polskedansare.

– Vi vill förmedla den dansglädje vi funnit på Ransäters norra loge och försöka lära ut en teknik som gör att man kan dansa större delen av en försommarnatt.
– Under dagen dansar vi till två olika assymetriska polskor: Jössehärspolska med ”kort-etta”, en spelstil förknippad med namn som Mats Berglund, Edén och Stinnerbom, samt inte minst bandet Groupa. Till det dansar vi även polska och bakmes från Övre Klarälvdalen.
– Dagens andra polska är Finnskogspols med ”lång-etta” – eller oftast säger man väl ”kort-trea”, en dans som bland annat vunnit pris vid landskappleiken i Norge.

* Anders (äkta värmlänning!) fastnade i folkdansvärlden i och med sitt första besök på Ransätersstämman i början av 90-talet. 1996 till -98 studerade Anders på Danshögskolans folkdansutbildning. När Finnskogspolsen, via Ransäter, gjorde sitt intåg i Sverige under 2000-talet var han med från början.

* Kari har dansat folkligt från barnsben, med dansrötterna i Balkan, men intresset för den svenska folkliga dansen ledde till ett år på folkdansutbildningen vid Eric Sahlström-institutet i Tobo.

Klicka på länkarna för att se exempel på danser som lärs ut under kursen:
Jössehärspolska inspirerad av Stinnerbom: https://www.youtube.com/watch?v=uQAcKtW9f1I (Anders och Kari)

Slängpolsk och bakmes från Övre Klarälvdalen: https://www.youtube.com/watch?v=6EhxgssypDs (Leif och Margareta Virtanen)

Finnskogspols och Elverumspols med Bjørn Sverre Hol Haugen och Veslemøy Nordset. De fick Kongepokalen för sin Finnskogspols på Landskappleiken i Trysil 2018. https://www.youtube.com/watch?v=t7ayE_qdI1A&list=PLHFVOPjV2unLoNuKz7Y4tsiEWVBkGp1y2&index=17&t=0s

Kurskostnad: 400 kr/studerande 300 kr, inkl. smörgåsfika vid ankomst, lunch. eftermiddagskaffe. Vegetariska alternativ bokas.

Anmälan till: Bogöran Hansson, bogranhansson@gmail.com, 070-202 97 43                 OBS! 40 platser, först till kvarn, OBS!

I samarbete med Aspeboda polskevänner.

På kvällen kan du dansa bl.a. Finnskogspols och Jössehärspolska när Leontines spelar till dans i samma lokal.

Datum/Tid
Datum - 29 feb 2020
09:30 - 17:00

Plats
Aspeboda bygdegård

Kategori