Danskväll: Gässbikôllor & Jon Holmén, Knapp Britta och Knapp Karin

Danskväll med djupa dalarötter och innerligt sväng!

Gässbikôllor: Täpp Jenny Nylander och Täpp Ida Almlöf är systrar och har spelat fiol sen barnsben tillsammans med vännen Jenny Bergman Höglund. De kommer alla från Gärdsjö utanför Rättvik. Namnet Gässbikôllor betyder Gärdsjöflickorna på rättviksmål. De tillbringade många av tonårens helger spelandes hemma hos Päkkos Gustaf i Bingsjö och för nu arvet vidare efter storspelmannen. Därför blir det gärna låtar från Bingsjö när de spelar tillsammans, men också en och annan rättvikslåt. Gässbiköllôrs samspel och stämspel är oerhört drivet, välklingande och dansant och de älskar verkligen att spela tillsammans, vilket hörs i varje ton.

 

 

 

 

 

 

 

 

Knapp Britta & Knapp Karin, Jon Holmén

är alla djupt förankrande i Boda-traditionen och har tillsammans utvecklat ett mycket samspelt spel. Alla tre uttrycker att det roligaste med att spela till dans är samspelet med dansarna, speciellt när de spelar polska från Boda!

Jon, uppvuxen med musiken från Boda började tidigt spela fiol med hjälp av pappa Jonas Holmén, fiolpedagog och spelman. Familjen bodde i Boda och med tiden började Jon spela i Lilla Spelmanslaget och Boda Spelmanslag. På somrarna kan man njuta av hans nattspel till dans på Boda gammelgård vid Boda spelmanstämma till långt in på småtimmarna.

Knapp Britta är född och uppväxt i Boda och har spelat Bodalåtar i hela sina liv. Hon har spelat med den äldre generations spelmän, till exempel Laggar-Anders och Röjås-Erik och är spelledare i Boda spelmanslag. Dottern Karin är också uppväxt med Bodalåtarna och spelar gärna tillsammans med sin mor.

Servering med hembakt från kl. 19.00

Rekommenderad kollekt till musikerna: 100 kr.

Tips: du kan gå på danskurs samma dag och lära dig dansa polskor från Bingsjö och Boda.

Välkommen hälsar Aspeboda PolskeVänner i samarbete med FaluFolk

Datum/Tid
Datum - 23 apr 2016
19:00 - 23:00

Plats
Aspeboda bygdegård

Kategori