Folkmusikcafé: Josefina Paulson & Torbjörn Näsbom

Mästerligt samspel på nyckelharpa

TORBJÖRN NÄSBOM är född och uppvuxen i Uppland, och lärde sig tidigt av sin far att spela fiol. Han hade förmånen att redan som barn träffa och spela ihop med storspelmän som Viksta Lasse och Eric Sahlström. Senare, efter utbildning till violinist bl.a. vid Sveriges Radios musikskola på Edsbergs slott och vid Kungliga Musikkonservatoriet i Bryssel har Torbjörn haft anställning i Umeå symfoniorkester vid Norrlandsoperan.

Liksom vid sidan om hade han också börjat spela nyckelharpa. Den kom så småningom att ta överhand och bli hans huvudinstrument. Torbjörn spelar folkmusik men prövar även att blanda in nyckelharpan i konstmusik, då främst från barocken. Har uppträtt solistiskt med bl.a. Sveriges Radios Symfoniorkester, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Barockorkester och symfoniorkestrar i Umeå och Gävle, samt turnerat i Europa, Asien och USA tillsammans med mezzosopranen Ann-Sofie von Otter.

År 2014 fick han Zorns guldmärke för virtuost och Traditionsenligt spel. Den högsta utmärkelse man kan få som spelman.

JOSEFINA PAULSON har spelat nyckelharpa sedan 1992 och har utvecklat en djup kunskap inom den traditionella musiken från trakten där hon växte upp, i Västmanland och Uppland och hon har turnerat som solist över hela världen. Hon är riksspelman och världsmästare på modern nyckelharpa. Har fått det hedervärda ”Bror Hjorth-stipendiet” med motiveringen ”Tekniskt lysande, mycket engagerat framförande på nyckelharpa med både bevarande av kulturtraditioner och varsam personlig skapande nydaning.

De senaste tio åren har Josefina arbetat som frilansande musiker och producent och turnerat över hela världen med sin nyckelharpa och besökt passionerade dansare och lyssnare i Australien, USA, Japan, runt om i Europa och Sverige. Hon arbetar både som solist och i olika konstellationer. Hennes kärlek till att resa inom musik, kultur (och mat!) har varit starten på många av hennes samarbeten och nyfikenheten på medmusiker/dansares sätt att uttrycka samma sak, i rörelse och ljud har resulterat i en sammansmältning av deras traditioner.

Upplev gnistan i det nära samspelet mellan de två nyckelmästarna, när Näsbom och Paulson möts på konsert eller spelar upp till dans. Nya kompositioner och traditionella låtar smälter väl samman i deras repertoar, tack vare deras djuplodade kunskap om traditionell musik och mästerliga hantering av sina instrument. Varje låt genomsyras av den rena kärleken till att göra musik tillsammans, allt levererat direkt från hjärtat.

Nu kommer de till Falun och ger konsert och spelar till dans!

Kvällens upplägg:

17.30 Restaurangen Gott & Reco öppnar, är öppen hela kvällen med mat och dryck!

18 – 19 Kortkurs i sång med Olivia Lagerberg: hitta folkmusiksvänget i visor och trall från Västerdalarna.

18 – 19 Kortkurs i dans med Magnus Samuelsson: få sväng på vals och schottis!

18 – 19 Spelstuga och jam med Ebba Åslund.

18.15 -19 Barnworkshop. – inställt denna gång!

19.30 – 20.30 Konsert med Torbjörn Näsbom och Josefina Paulsson.

20.45 – 23.00 Dansa eller lyssna till: Eleverna från Malungs folkhögskola, Knapp Britta med Lars och Christina Ljunggren, Torbjörn & Josefina. Jamma med andra spelsugna.

Inträde: 250 kr, medlem 180 kr – studenter halva priset. Endast swish, inget förköp. Har du inte swish – så hjälper vi dig, ta med jämna pengar.

Tillgänglighet: Kulturhusets konsertlokal Klubbscenen ligger i bottenplanet. Inga trösklar eller trappor inomhus, lätt sluttande golv i förbindelsekorridoren mellan entrén och klubbscenen. Fri entré för medföljande assistent/ledsagare. All musik, sång och tal är ljudförstärkt via PA/högtalare. Hörslinga saknas.

Datum/Tid
Datum - 27 okt 2023
17:30 - 23:00

Plats
Kulturhuset tio14

Kategori