Folkmusikcafé: LISAS: Lisa Rydberg & Lisa Långbacka – AVBOKAT!!!

OBS!!

Denna kväll är avbokad – LISAS kommer 27/1-23 istället!!

Berörande djup och fjäderlätt sinnlighet.

Duon LISAS bildades 2011 efter att violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka från varsitt håll fått höra: ni borde spela tillsammans! Samarbetet fick en kickstart vid EBU Folk Festival i Kroatien och sedan dess har LISAS framträtt i Europa, Kanada och USA.

 

I deras kompositioner hörs spår av såväl barock som tango, improvisationsmusik och nutida konstmusik. Debutalbumet Fiddle and Accordion Conversations har hyllats av kritikerna och valdes till ett av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA samt tilldelades Manifestpriset 2018 i kategorin Årets folk. Duon samarbetar även med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand och norska stråkorkestern Trondheimsolistene.

Lisa Rydberg – Riksspelman och barockviolinist – är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon har även erhållit Diplom på barockviolin. Lisa Rydberg är numera frilansande musiker med ett brett register; hon utgör ena halvan av den hyllade duon Bach på svenska och har turnerat flitigt med grupper som Jul i folkton och Sofia Karlsson band. Lisa har gett ut sex skivor i eget namn och kan därtill höras på en rad album med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Thomas Di Leva, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris och Spel Stinas medalj. 
www.lisarydberg.com

Lisa Långbacka – accordeon – rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bland annat komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Lena Willemark och Norrbotten Big Band. 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Hon blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och erhöll 2018 STIMS pris ”Årets kompositör” vid Folk- och Världsmusikgalan. www.lisalangbacka.com

”Nydanat traditionellt. Sökande existentiellt. Minimalistiskt exceptionellt. Vi hör ett skarpsinnigt musikerskap som blir en lisa för själen… Två instrument blir ett och en person blir två i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet.” Ur motiveringen till Manifestpriset 2018

NU kommer de till Falun och ger konsert, men spelar även till dans! Ett unikt tillfälle!

Datum/Tid
Datum - 30 sep 2022
18:00 - 23:00

Plats
Kulturhuset tio14

Kategori