Folkmusikcafé: Norr om Stockholm

Kvinnosväng i fokus!

 

 

 

Foto: Joakim Brolin

 

 

Norr om Stockholm består av: Stina Brandin, Boda Kyrkby, Dalarna, Magdalena Eriksson, Gottne, Ångermanland och Alva Granström, Umeå, Västerbotten.

Polska efter Sigrid Ward, vals efter Carolina Persdotter, polkett efter Ruth Johansson. Vad känns annorlunda här? Slå upp en folkmusiksamling, vilken som helst. Vad ser du? Gubbar, gubbar, gubbar. I princip hela vår tradition bygger till synes på män som spelat fiol, på dessa mäns fäder och farfäder.

Men tradition är inte bara gubbar från förr med flådiga gårdsnamn. Slå upp den där folkmusiksamlingen en gång till och titta lite närmre, mycket närmre. Ta fram förstoringsglaset och du ska få se. Där finns Anna Kajsa Norman och hennes fiol, Johanna Hägglunds röst, Elsa Siljebos repertoar och alla farmödrar och mormödrar som spelmän i våra uppteckningar har lärt sig låtar av.

Det är dags att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats. Det är dags nu!

Hösten 2014 beslutade sig fioltrion Norr om Stockholm för att ta ett nytt grepp om Sveriges folkmusikskatt och hösten 2016 släppte de sitt debutalbum ”Efter” med låtar efter enbart kvinnor.  Med ett svängigt och nära spel, stor glädje och ett uns ilska gör Norr om Stockholm musiksverige lite bättre.

Nu kommer de till Falun och ger konsert och spelar till dans!

Kvällens program:
18.00–19.00 Kortkurs i spel: spela Finnskogspols med Ebba Åslund.

18.00 Baren öppnar med kvällens soppa och kvällens husman, öl, vin mm.

19.30–20.30 Konsert – Norr om Stockholm

20.45–23.30 Dansa eller lyssna till spelmän: Leontines inleder, Stina Brandin med Alva Granström och Magdalena Eriksson kommer åter och kvällen avslutas med Konservatoriefolk.

Hela kvällen: jam, mingel och bar! Ta med ditt instrument!

Inträde: 200 kr, medlem 150 kr – studenter halva priset. Kontant betalning eller Swish: 123 098 72 55

Lokalen Geschwornergården har god tillgänglighet för människor med rörelsehinder. In till lokalen finns en ramp, och lokalen är utformad i ett plan utan trösklar. Det finns handikapp-toalett. Det finns ingen hörslinga men vi har en mycket bra ljudanläggning som förstärker all musik och allt tal. Vi använder inte stroboskop eller rökmaskiner.
Vill du veta mer om lokalen, ring 023-7022075 eller maila: hej@geschwornergården.se.

Detta evenemang genomförs med värdefullt stöd från Musikverket, Landstinget Dalarna och Spelstina för jämlikhet.

 

 

 

 

 

 

 

Datum/Tid
Datum - 23 feb 2018
18:00 - 23:30

Plats
Geschwornergården

Kategori