Folkmusikcafé: Pers Alexander Olsson & Olof Kennemark

Traditionella låtar, med livfullt spel och ändlös energi!

Olof Kennemark & Pers Alexander Olsson, två unga spelmän med stark förankring i den svenska spelmansmusiken. Nu aktuella med sin första skiva ”Som förr”! 

 

 

“Det var sommar, det var stämmovecka. Jag gick fram och frågade: ska vi spela? Sedan spelade vi i timmar.”

När Alexander och Olof träffades och för första gången och tog en låt ihop var det uppenbart, både för dom själva och de som fanns i närheten, att det var starten på ett samspel som skulle vara länge. De träffades sommaren 2015 mitt under stämmoveckan i Rättvik vid långbryggan alldeles intill Siljan. De spelade ihop åtskilliga gånger under veckan, på Bingsjöstämman, i Boda och sen har det bara fortsatt.

Pers Alexander Olsson: I Pers-släkten från Östbjörka i Rättvik har fyra generationer far och son följt i varandras spår som fiolspelare. Pers Hans Olsson (1942 – 2020), som var den tredje i släktledet, har med sitt stilbildande spel kommit att bli en av vårt lands främsta traditionsbärande spelmän. Alexander är den fjärde spelmannen i släktledet och är född 1993. Han har traditionen efter Pers Hans från det han började spela fiol, med låtar efter farfar Pers Erik och farfars far Pers Olle (1865-1947) – fyra generationers obruten spelmansrepertoar inom en och samma spelmansfamilj! 

Olof Kennemark är född 1994 och uppvuxen i Göteborg och senare Sandhem, Västergötland. Olofs pappa Hans Kennemark, född 1965 i Sandhem, är en svensk fiolspelman, trubadur och kompositör, som blev riksspelman 1985 på låtar från Västergötland. Hans tog tidigt intryck av Pers Hans spel. Intresset för uttrycket i Pers Hans spel är även något han fört vidare till Olof som gjorde sitt Examensarbete från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm om Pers Hans. Olof är själv verksam som musiker, pedagog och kompositör och syns i flera olika konstellationer som till exempel Trio Törn och Lekarerätten.  

Nu kommer de till Falun och ger konsert och spelar till dans!

Kvällens upplägg:

17.30 Restaurangen öppnar, är öppen hela kvällen med mat och dryck!

18.00 Barnworkshop: Ringlekar och folkliga sånger med Tove Lindborg. 

18.00 Kortkurs i spel med Pers Alexander Olsson. Tema: Pers-låtar.

19.30 – 20.30 Konsert med Pers Alexander Olsson & Olof Kennemark

20.45 – 23.00 Dansa eller lyssna till: Besta tanterna, Pers Alexander Olsson & Olof Kennemark och folkmusikeleverna vid Sjöviks folkhögskola. Jamma med andra spelsugna.

Inträde: 200 kr, medlem 150 kr – studenter halva priset. Endast swish, inget förköp.

Tillgänglighet: Kulturhusets konsertlokal Klubbscenen ligger i bottenplanet. Inga trösklar eller trappor inomhus, lätt sluttande golv i förbindelsekorridoren mellan entrén och klubbscenen. All musik, sång och tal är ljudförstärkt via PA/högtalare. Hörslinga saknas.

 

 

Datum/Tid
Datum - 27 jan 2023
17:30 - 23:00

Plats
Kulturhuset tio14

Kategori